Дарія Дорошкевич – експерт зі швидкої та смачної їжі

“Його аромат свіжоскошеної трави і м’яти – справжній наркотик”. Джеймі Олівер

Машина швидко їхала по пустій трасі, діти на задньому сидінні гралися та їли сухарики, а я трохи хвилювалася. Не кожен день я їхала у гості до майже незнайомих людей, щоб подивитися на їх дачний компост. Кажучи, чесно, я ніколи так не робила. Але сам так народжуються теплі відносини.

Дмитрий, чоловік Дарії вже чекав мене на з’їзді з траси. Красива дорога, осінній ліс – і ось, ми вже приїхали. Будиночок вже чекав на наше спілкування.

C97A8647

Ми познайомилися завдяки заняттям з блогінгу. Талановита людина – талановита у всьому.

Дарія Дорошкевич – представник Джеймі Олівера (проект Food Revolution), сертифікований спеціаліст з харчування (Vanderbilt University School of Nursing (USA) та з дитячого харчування (Stanford Medicine School (USA), партнер Європейської Бізнес Асоціації (проект Family Day), автор блогу www.treska.com.ua.

Даріє, як сталося, що тебе захопила кулінарія?

Моя мама, якщо чесно, не дуже любить готувати. Їсти любить, готувати – ні) Вона завжди вважала: головне – щоб дівчинка вміла грати на фортепіано. Це в житті важливо. А вміє вона готувати, чи не вміє, це не настільки важливо. Коли я виходила заміж, я не вміла навіть яєшню приготувати. Але коли народився син, стало зрозуміло, що в нього сильна алергія. І в мене не було варіантів, я почала досліджувати їжу. З цього все і почалося. В решті решт це перетворилося на масшабне захоплення.

А ким ти тоді працювала?

Тоді я викладала, писала кандидатську дисертацію, присвячену інформаційним системам класу ERP. Ще в студенські роки я випадково потрапила до серйозної IT- компанії і мене це захопило. Після цього все моє життя пов’язане з IT.

Як з’явилася ідея зробити блог?

Вона з’явилася у мого брата. Мої гості часто запитували, як я приготувала ту чи іншу страву. Я не могла відповісти, бо готувала без рецептів. Після однієї зустрічі з друзями, коли 150 раз попросили розповісти, як я щось там приготувала, брат запропонував завести блог і викладати туди свої рецепти. І ми почали працювати: купили доменне ім’я, створили логотип, створювали фотоконтент, записували рецепти. Все літо ми з сім’єю жили на дачі та записували рецепти. Кожен день працювали, генерували ідеї. Я дуже вдячна чоловіку за підтримку, за красиві світлини – я не вмію фотографувати, а він вміє. За літо ми зробили стільки матеріалу, що його вистачило на рік.

C97A8623

Як відбувається монетизація блогу?

У нас є декілька постійних клієнтів, для яких ми створюємо контент – унікальні рецепти, світлини. Ніхто не ставить нам умов, у нас дуже ефективна і чудова співпраця. Є партнери, є бренди, які хочуть рекламуватись на сторінках блогу. Інколи проводжу майстер-класи, читаю лекції з харчування, до мене звертаються і великі компанії, щоб я підвищувати рівень освіти своїх працівників щодо харчування.

Вже готовий календар на 2017 рік з авторськими сезонними рецептами від www.treska.com.ua, який ми збиралися продавати. А потім вирішили, що краще подаруємо всім читачам. Будь-яка людина зможе його завантажити, при бажанні роздрукувати та подарувати своїй матусі або близькій людині. Всі рецепти розроблені таким чином, що кожен зможе приготувати їх зі звичайних місцевих продуктів.

Як ти стала офіційним представником Джеймі Олівера?

(Сміється) Це найчастіше запитання) Побачила в ФБ інформацію про те, що він шукає представника в Україні. Я скачала шалену анкету, заповнила її, 3-4 сторінки 10-им шрифтом. Неймовірна кількість англійського тексту. Я заповнювала її добу. Написала все: від блогу до власного огороду. Джеймі Олівер також сам вирощує овочі для своїх дітей. Я відправила анкету, довго чекала відповіді. Через 3 місяці, коли я вже забула про це, мені прийшло повідомлення, де мене привітали з перемогою! Я стала представником Джеймі Олівера в Україні, і саме після цього почалося стрімке зростання www.treska.com.ua.

Що конкретно ти робиш для Олівера?

Виконую завдання для проекту Food Revolution. Він створений Олівером для того, щоб доносити до людей, а особливо до дітей, як правильно харчуватися. Не треба їсти “фаст фуд”, “джанк фуд”. Легко та просто все можна приготувати вдома. Це і смачно, і корисно. Наприклад, сьогодні я отримала листа з завданням на листопад. 14 листопада – це день діабету. Нажаль, багато людей страждають цією хворобою. Це одна з найбільших проблем нашого часу. Мені потрібно буде розповісти про цю хворобу, як слідкувати за своїми дітьми. Ще потрібно спекти яблучний пиріг на датський хеловін.

Чи просить Олівер з’ясувати, чим харчуюються діти в українських школах?

Ні. З’ясувати, чим годують дітей в школах майже неможливо. Все одно, правду ніхто не скаже. На мій погляд, краще, щоб їх взагалі не годували в школі. Моя задача – щось змінити у цій сфері харчування. Враховуючи, що керівництво шкіл не йде тобі на зустріч, буде досить складно реалізувати всі мої ідеї. Це майже як мафія. Я інколи проводжу майстер-класи для дітей, але організувати їх дуже важко, керівництво шкіл не йде на зустріч.

Але треба розуміти і наших людей. Вони хочуть бути здоровими, але нічого для цього не робити. Випити якусь пігулку і стаю здоровим. А тут потрібен системний підхід. Через мій сайт є можливість агітувати людей готувати самостійно, використовувати якісні інгрідієнти.

C97A8536

Даріє, яку їжу ти даєш своїм дітям до школи?

Яблуко. Донька ходить до першого класу. Вона добре снідає вдома, любить вівсяну кашу, їсть сир. А після школи встигає повернутися на обід. Яблуко для неї, як перекус.

Син навчається у приватній школі. Там особливий підхід до харчування. Ми ходили до шкільної столової, їли. Там смачно, я особисто перевіряла і неодноразово. Перед обідом куратор класу дає дітям можливість обрати з декількох варіантів меню комплексний обід для себе. Слідкує, щоб діти замовляли суп. Збирає гороші та робить замовлення. Не дивно, що ця школа дозволила мені прийти до дітей та розповісти про корисне харчування.

к2

І все ж таки, щоб ти порекомендувала давати дітям зі звичайних шкіл?

Зрозуміло, що дітям все ж таки зручніше робити бутерброди. По-перше, рекомендую замінити хліб. Зверніть на це увагу. Бажано, щоб там були горішки, насіннячко, щоб хліб був без дріжжів. Ми дуже любимо хлібці з пророщених зерняток.

По-друге, до хліба додайте сир. Тому що простіше купити якісний сир, ніж якісне м’ясо. Я рекомендую пошукати в своєму районі, де продаються гарні сири. В нас, наприклад, у звичайному лотку продається смачний український сулугуні.

По-третє, овочі. Свіжа морква, солоні – не мариновані, а саме солоні – домашні огірки. Буряк – дуже недооцінений овоч, його можна зварити або запекти і додати шматочок до дитячого ланчу.

Також дуже раджу привчити дітей до хумусу. Це горох нут, який перетирається з пастою тахіні, вона з кунжуту. Він дуже корисний і поживний – це запас енергії на цілий день.

І врешті решт, фрукти. Яблука, банани, мандарини, будь що, насправді.

Уяви собі хліб, в ньому багато насіннячка. Зверху він намащується густим несолодким йогуртом. Додаємо пекінську капусту або шпинат, шматочок помідора, потім фети. Все! Це неймовірно корисний і красивий бутерброд.

 

 

“Її аромат свіжозірваної лаванди та руколи – справжній енергетик” – думала я, повертаючи додому.

C97A8658

 

Інтерв’ю для проекту “Zero Waste Ukraine”.

Світлини – Marianna Boyko Studio та  Дмитрий Лапін

Один коментар до “Дарія Дорошкевич – експерт зі швидкої та смачної їжі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *