Органічна косметика. Інтерв’ю з Анастасією Ле Хак.

Анастасії 28 років, понад 8 років вона користується тільки органічною і 100% натуральною косметикою. За освітою – провізор, працює маркетологом в магазинах “Натур Бутік”. Її дипломна робота була присвячена Технологічним аспектам створення косметики з натуральними інгредієнтами, вона вивчала найпопулярніші стандарти з органічної косметики і розробила свій перший крем спільно з досвідченим технологом на базі підприємства, яке робить косметику для багатьох українських брендів. Також, вона консультує фармацевтичну фабрику FITO PHARMA (В’єтнам) в розробці натуральної косметики. 
Вже не пам’ятаю, коли саме ми познайомилися, а ось особисто зустрілися в прямому ефірі “Свідомого життя з Маріанною Бойко”, де говорили про органічні продукти. В цій публікації я зібрала найпоширеніші запитання про органічну косметику та попросила Анастасію дати відповіді.  Сподіваюся, знайдете для себе багато корисної інформації).

 

Чим органічна косметика відрізняється від звичайної? В чому її переваги?

Органічна косметика має натуральний і безпечний склад, в стандартах з органічної косметики заборонені продукти нафтохімії (mineral oil, propylenglycol), мікропластик (acrylates copolymer, polyethylene, nylon-12), силікони, штучні ароматизатори, барвники, продукти з мертвих тварин, з нано- та генномодифікованих компонентів.

Органічна косметика розроблена на основі екстрактів, ефірних олій, емульгаторів на рослинній основі і інших компонентів рослинного або тваринного (бджолиний віск) походження з органічних господарств (це вказується в складі).

В органічній косметиці заборонено тестування на тваринах.

Мінімум 95% інгредієнтів мають бути природного походження.

Сам термін «органічна косметика» запозичений з харчової індустрії. Слід зазначити, що органічна косметика обов’язково проходить сертифікацію спеціальними органами, які простежують походження і якість сировини, методи виробництва, упакування й ін. І якщо у органічних харчових продуктах є єдиний стандарт, то в косметичній індустрії їх понад 15. Наприклад, у стандарті COSMOS мінімум 95% інгредієнтів рослинного походження повинні бути сертифіковані органічні, тобто вирощеними без пестицидів та мінеральних добрив.

Отже, щоб органічна косметика називалася органічною, вона повинна бути сертифікованою. Інакше, хто перевірить склад, відсоток та сертифікати на органічну сировину?

 

Чи дійсно відсутні небезпечні компоненти?

Так, в органічній косметиці немає критичних компонентів (токсичних, канцерогенних або тих, що мають гормональний вплив), на відміну від звичайної та псевдо-натуральної. Якщо ви обираєте сертифіковану органічну косметику, можете бути впевнені у складі.

В органічній косметиці дозволені до 5% синтетичних речовин з обмеженого списку (стандарт Ecocert, Cosmos). Зазвичай це стосується консервантів. Наприклад, бензоат натрію і сорбат калію – це м‘які консерванти, які підходять для чутливої і дитячої шкіри, зустрічаються в природі в ягодах, в плодах горобини, але з натуральних джерел їх неможливо отримати в потрібних для промисловості кількості, тому використовують синтезовані. У органіці використовуються найбезпечніші консерванти, а багато органічних брендів і зовсім обходяться без них, використовуючи замість них ефірні олії, рослинні екстракти з антибактеріальними властивостями, натуральні консерванти. У декоративній косметиці ZAO як консервант використовується мікронізоване срібло. Це дуже дорогий інгредієнт – 1 кг срібла 7000 євро (благо, він використовується в розведеному вигляді), в той час як дозволений в органічній косметиці консервант 20-30 євро за кг, а парабени (заборонені в органіці) 2-3 євро за кг.

 

Чи допустимі гормональні компоненти?

Наприклад, які? Жодного разу не зустрічала гормонів в косметиці. Зате речовини, які порушують гормональний фон, дуже часто використовуються у звичайній косметиці. Наприклад, УФ-фільтри в засобах з SPF – половина УФ-фільтрів має гормоноподібну дію або негативно впливають на жіночий гормон, який відповідає за запліднення.

Або парабени – критичний консервант, є підозри на те, що парабени наш організм сприймає як свій естроген, а в одному британському дослідженні вони були знайдені в пухлинах молочної залози. Навіть у звичайній косметиці парабени використовують дуже лімітовано (це прописано в Европейській директиві щодо косметичних продуктів), а в органічній косметиці вони, звісно, заборонені.

 

Чи проникають вглиб епідермісу мікроелементи, це корисно чи шкідливо і чому?

Якщо це нанотехнології і нано-частинки, то в органіці такі інгредієнти заборонені з принципу обережності. В цілому, 60% інгредієнтів косметики, які контактують зі шкірою, вбираються і потрапляють в кров. Досить 26 секунд, щоб вони дійшли до життєво важливих органів. Також ми можемо вдихати косметику (наприклад, тальк в пудрі) або ковтати (фтор в зубній пасті). Косметичні інгредієнти можуть виділятися через піт, кал, сечу, грудне молоко, волосся, нігті, сперму, дихання, а ще можуть акумулюватися в органах.

З приводу чи проникають мікроелементи глибоко в епідерміс, це дуже об’ємне питання, я не маю достатньо інформації, щоб детально розібратися. Але я знаю, що органічний бренд ZAO додають в косметику порошок бамбуку або гідрозоль бамбуку як джерело кремнію – мікроелемента, необхідного для здорової шкіри і синтезу колагену. Думаю, коли кремній в такому працює в органічно зв’язаному вигляді від цього тільки користь.

 

Що означає, коли пишуть, що косметика не тестується на тварин?

Це означає, що ні інгредієнти, ні готовий косметичний продукт не проходив тестування на тваринах. Наприклад, кролям не капали в очі розчин, щоб оцінити руйнування чутливої тканини ока, а це болісний тест. Або під час тесту на летальну дозу 50 (Ld50) тварин не примушували приймати отруйні субстанції, часто через шлунковий зонд, поки половина з них не помре.

Безпека косметики, яка не тестується на тваринах підтверджується альтернативними методами: in vivo (тестування на волонтерах), in vitro (у пробірці зі штучно синтезованої культурою клітин), комп’ютерне тестування. У Європейському союзі з 2009 року заборонено тестування на тваринах, а з 2013 року на території ЄС заборонено торгівлю косметикою, яка тестується на тварин. так що на мій погляд, майбутнє за відмовою від тестування на тваринах косметики.

 

Те, що вона НЕ тестується на тваринах, означає, що вона органічна? Чи буває

органічна косметика, яка тестується на тваринах?

Етична косметика (та, що не тестується на тваринах) не означає, що вона натуральна і тим більше органічна. Етична косметика може мати в складі критичні компоненти.

 

Якщо це органічна косметика, то тестування на тваринах заборонено, це прописано в стандартах. Тут корисний ОГЛЯД ПО СТАНДАРТАМ

 

Буває органічна косметика, яка тестується на тварин?

Ні, якщо не вдаватися в різні подробиці щодо теоретично можливих післяпродажних тестів для введення / реєстрації косметики на території країни, де застосовуються тести на тваринах. Корисний російськомовний ресурс з етичної косметики

 

Яке маркування підтверджує органічну косметику та таку, яка НЕ тестується на тваринах (в Америці, ЄС)?

Органічна косметика – потрібно звертати увагу на знаки Ecocert, ICEA, BDIH, Soil Association, Natrue, Cosmos. У кожного знака є свої особливості у вимогах щодо мінімальної процентної кількості інгредієнтів з органічних господарств. Але зазвичай споживач не хоче вдаватися в ці деталі і йому досить хоча б звертати увагу на знаки. Ми в рамках “Школи Натур Бутік”, коли проводимо заняття з косметики, вивчаємо кожен стандарт детально. Про Школу інформуємо через розсилку (можна підписатися у вікні під новинами www.natur-boutique.ua)

Етична косметика має лого з зайцем (leaping bunny, cruelty free, not tested on animals). Корисний ресурс для перевірки брендів peta.org

Важливе для мене питання упакування. Чи повинна мати органічна продукція упакування з натуральних матеріалів?

Наприклад, в стандарті Ecocert прописано, що упакування повинне розроблятися із суворою повагою до природи, використовуючи матеріали, які піддаються вторинному переробленню з мінімальним споживанням електроенергії.

Заборонено використовувати полістирол, полівінілхлорид.

У розмові про правильне використання туші ти рекомендувала спочатку на вії нанести пудру, а вже потім саму туш. Які секрети ще є?

Не водити туди-сюди у тюбику щітку, щоб не запускати повітря. Коли дістаєш щітку, то зайву туш прибирати серветкою, а не шийкою упакування.

Якщо туш, що не встигла висохти, відбилась, то потрібно почекати поки вона висохне, а потім акуратно прибрати ватною паличкою, можна попередньо змочити в тоні.

Щоб помада краще трималася, можна трохи припудрити губи або край губ.

Консилер ZAO 491 (з жовтим пігментом) приховає кола фіолетового відтінку, 492 консилер (з помаранчевим пігментом) приховає кола синього відтінку, 493 консилер (з червоним пігментом) приховає кола коричневого відтінку.

Ще є багато секретів просто з макіяжу, тому дуже раджу кожному пройти індивідуальне заняття Макіяж для себе. До речі, при одному з наших магазинів є студія Краси і здоров’я, там працює візажист, косметолог, майстер по цукрової епіляції (шугарінг) і лікар східної медицини. (Студія Краси та здоров’я Натур Бутік)

Яку послідовність використання косметики ти рекомендуєш?

Якщо шкіра “легка”, хочеться більше невагомого покриття, то денний крем, через хвилин 30 базу під макіяж (у ZAO дуже класна база, зі світловідбиваючими частинками, які надають обличчю сяйво), потім мінеральну розсипчасту пудру.

Якщо потрібно більш щільне покриття, то База (причому добре її наносити на руку і поплескувати пальчиками, щоб вона наче емульгувалася і стала більш повітряна), через хвилин 15 тональну основу, потім компактну пудру.

Потім рум’яна, бронзер.

На брови олівець для брів або тіні для брів.

Стрілка між віями за допомогою олівця (дає природний вигляд).

На повіки: праймер, кілька тіней.

На губи: помада, або блиск, або лак для губ.

Який мінімальній набір декоративної косметики на твій погляд потрібно мати?

Якщо шкіра у хорошому стані, то туш, олівець або тіні для брів, рум’яна, можна ще базу і легку пудру.

Якщо є кола під очима – консилер.

Комусь ще тональна основа необхідна і олівець.

 

Чим конкретно користуєшся ти?

До 20 років я не фарбувалася, потім познайомилася з органічної декоративною, а потім ми почали завозити в Україну ZAО, тому у мене все від ZAO 🙂 Тим більше, що на мій погляд, це найкраща органічна декоративна косметика за багатьма параметрами (100% натуральний склад з мікросріблом, бамбукове упакування, етичність).

Мій мінімальний мастхев на кожен день – це туш, тіні для брів, мінеральна розсипчаста пудра, рум’яна, трохи хайлатера на повіки і під настрій стрілка між віями олівцем і нюдовая помада.

Коли потрібно яскравіше, використовую тіні – улюблені – це бронзові 106, золотий пісок 105, коричневі 203 і бежеві 202.

У ZAO дуже хвалять підводку, але, напевно, мені ще потрібно пройти кілька майстер-класів Макіяж для себе, щоб навчиться правильно її наносити)

 

Які твою улюблені бренди? Що можна придбати в Україні?

Мої улюблені бренди косметики – це в першу чергу зі знаками органік. Через те, що я працюю в цій сфері і причетна до розробки косметики, я маю постійно тестувати щось нове. Купую в Натур Бутік, на фестивалях, за кордоном, і майже всі органік бренди мені подобаються 🙂 Зараз в моєму арсеналі 100% натуральний шампунь Natur Boutique, тестова 100% натуральна зубна паста Natur Boutique, тестовий 100% натуральний крем (з грибом лінь чи й на консерванті з ферментованої редьки), який я зробила під час минулого відрядження до В’єтнаму, органічна олія для кутикули Absolute Aromas (новинка :)), крем для рук Eco Cosmetics, міцелярна вода Noni Care, пінка для вмивання Madara, дезодорант Bema і ще багато всього, але тільки органік чи 100% натуральне (а читаю склади я дуже добре). Користуюся економно, але коли щось закінчується, буду брати інші брендів, хочу по 50% акції купити легендарні Nourish і спробувати новинку в Україні – Bioearth.


Напишіть, на які теми вам ще було б цікаво дізнатися.

Не забувайте, що ваша підписка на блог та розповсюдження публікацій є натхненням для мене продрвжувати свою справу)

Ваша Маріанна) 

Коментарі до “Органічна косметика. Інтерв’ю з Анастасією Ле Хак.

  1. Мы занимаемся дистрибуцией натуральной косметики в Германии. Очень много ездим по выставкам и испробовали наверное все возможные натуральные марки. Но как было замечено в статье, что натуральные качественные компоненты не могут быть дешевыми! Каждое качество имеет свою цену. В нашем ассортименте в основном марки премиум класса. И конечно если женщина не может себе позволить дорогую косметику, то в любом случае с дешевой натуральной вы не навредите себе, но и пользы она принесёт мало. Масла, используемые в дешевой косметике, конечно натуральные, но количество отжимов очень влияет на цену, но и на качество масла. В моей ванной стоит множество разных органических шампуней ( с выставок, подарки клиентов), но я лично мою волосы ржаной мукой и ополаскиваю яблочным уксусом. Ингридиенты такого шампуня не дороги и я их точно знаю. Экспереминтируйте больше сами с натуральными продуктами, ну а декоративную можно уж и купить. Дорогую и качественную.

    1. Можна детальніше про житнє борошно?
      Колись пробувала мити содою і ополіскувати оцтом, але довгоне протрималась)

  2. Я нещодавно натрапила на справжню натуральну косметику в інтернет магазині “Бджолині технології” https://beetech.in.ua. Вже встигла попробувати крем “Королівський”, “Крем для рук” та бальзам для губ “Медовий”. Це просто супер! Губи перестали сохнути та тріскатись, дуже приємні відчуття, коли наносиш крема на шкіру. Тут в складі дійсно тільки натуральні компоненти, а не так як в більшості, які рекламуть себе як виробники натуральної косметики, а насправді, там і консерванти, і стабілізатори та й інша туфта. Ці компоненти начебто і дозволені, але, на мою думку, до натуральності тут далеко.

  3. Дякую за дуже цікаву статтю. А я для себе та своєї дитини відкрила новинку на ринку еко косметики України – Фармасі. Купую її в інтернет магазині косметики https://garna.me/ у тому числі і дитячу. Ціни доступні, а якість на висоті.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *